Lukk
Plan – Tidsskrift for samfunnsplanlegging, regional- og byutvikling

Habitat Day: Lokale, langsiktige løsninger i Ukraina

– Norge har i alt for liten grad vært interessert i byer i andre land, sier Peter Butenschøn, styreleder i Habitat Norge. Årets Habitat Day ønsker å finne løsninger på hvordan lokale norske erfaringer kan bidra til gjenoppbyggingen av Ukraina.

Publisert

Mandag 2. oktober arrangeres Den internasjonale Habitat-dagen på Polyteknisk Forening i Oslo. Den årlige urbaniseringskonferansen ble initiert av FNs bosetningsprogram i 1986.

Habitat Norge, den norske delen av FN-programmet har sprunget ut av Bolig- og byplanforeningen, forteller styreleder Peter Butenschøn.

– Vi er først og fremst opptatt av byutvikling i sør, i den fattige delen av verden.

Ifølge Habitats nettsider utspiller 70 prosent av dagens konflikter og kriger seg i byer.

Butenschøn peker på fattigdom og nød i urbane slummer.

– Dette vet vi for lite om i Norge og vi ønsker derfor debatter og kunnskap.

Lokale samarbeid

Årets konferanse har tittelen Gjenoppbygging av Ukraina.

– Hvordan kan vi gi bistanden til Ukraina en langsiktig, lokal konsekvens? Vi er skeptiske til Regjeringens ønske om å overføre det meste av de store midlene til internasjonale organisasjoner, Verdensbanken og EU. Vi er redde for at det ikke gir langvarige, gode føringer i lokalsamfunnene. Vi vil gjerne ha et norsk samarbeid med ukrainske byer og ukrainske fagfolk og ikke bare internasjonale føringer. Det er dette mandagens konferanse vil handle om.

Halvannet år med krig har fått tragiske konsekvenser for bygningsmassen i Ukraina.

– Enorme mengder er rasert og må bygges opp igjen; boliger, skoler, kontorer. Det må gjøres på en bærekraftig og langsiktig måte.

Det er nettopp metoden og midlene som skal diskuteres med ukrainerne.

– Hva er det vi kan i Norge? Hvilke erfaringer har vi gjort oss fra lokale prosesser og samarbeid mellom fagfolk og lokale myndigheter? Vi ønsker å se på hvor mye av dette ukrainerne kan være interessert i.

Hvilke tradisjoner har Norge for denne type internasjonalt samarbeid?

– Norge har i alt for liten grad vært interessert i byer i andre land. Norsk u-hjelp har vært konsentrert om landsbygda. Små søte landsbyer med torvtak på hyttene. Vi mener at det ikke er der problemstillingene ligger. De oppstår når millioner av mennesker samles i slumbebyggelse. Det må prege norsk bistandstenkning i større grad. Vi må diskutere hvordan vi kan bidra med egen kompetanse og erfaringer.

Artikkelen er merket med:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *