Lukk
Plan – Tidsskrift for samfunnsplanlegging, regional- og byutvikling

Debatt


Publisert

Hvem ønsker integrering?

Integrering betyr mye og angår oss alle, men hva «integrering» er og hvem som skal med i prosessen – det kan vi ikke være skråsikre på. Dessuten er det enda mer usikkert om integreringen i det hele tatt kan sies å ha en ende. I så fall er det et evighetsprosjekt. Hvem skal i så fall ta på seg ansvaret for dette prosjektarbeidet?

Publisert

Byutvikling og kriminalitet – hvor klar er sammenhengen?

Mange har en idé om at hvordan vi former våre fysiske omgivelser kan påvirke hvor utsatt et område vil bli for kriminalitet. Lukkede fasader og høyhus har den senere tid blitt trukket særlig frem i debatten. Man kan dermed anta småhusområder vil være «tryggere». I denne artikkelen kritiseres en slik arkitekturdeterminisme for å forenkle et innviklet samfunnsproblem.

Publisert

«Jeg tenker på en negativ evne»

Hvordan kan vi planlegge uten å drepe det urbane livet? Alf Jørgen Schnell undersøker hvordan John Keats kan lære radikale urbanister viktigheten av å holde roen når det står på som verst i en kaotisk og stygg by.

Publisert

Husbanken 75 år – hvor er jubilanten på vei?

Husbanken er en tilpasningsdyktig 75-åring med god helse og fremragende digitale ferdigheter, men ingen vet hva framtiden vil bringe. Vil de neste årene preges av «gjenfødelse», «fornyelse» eller «stabilitet»?

Publisert

Huseierne diskuterer gjerne boligpolitikk

I Plan 29.03. skriver Alf Jørgen Schnell at «Huseierne ikke er interessert i å diskutere hva som er galt med boligmarkedet i dag». Her tar Schnell feil.

Publisert

Norsk politikk på ville vegar: Epidemifremjande planlegging

Nasjonal transportplan bidrar til urban fattigdom og forsterkar alt som har gjort det umogleg å hindre denne største katastrofen etter andre verdskrigen, meiner professor Håvard Teigen.

Publisert

Boligdebatt: De unge konkurrerer med profesjonelle investorer

Alf Jørgen Schnell svarer Huseierne.

Publisert

Informasjonsskred i planfaget

– Jeg kan ikke lenger ramse opp alle dokumentene som nasjonale myndigheter forventer at jeg skal følge. Jeg har ikke rukket å lese dem alle, for å ikke snakke om å implementere dem i planarbeidet. Planarbeid gikk fra å være morsomt til å være frustrerende, sier arealplanlegger.

Publisert

Vi må hjelpe unge inn på boligmarkedet

Kristin Gyldenskog i Huseierne svarer på Alf Jørgen Schnells essay «Vi må hjelpe unge ut av boligmarkedet».

Publisert

Vi må hjelpe unge ut av boligmarkedet

Det overdrevne fokuset på å hjelpe unge til å bli «førstegangskjøpere» i boligmarkedet ødelegger ungdomstiden. Boligpolitikken tvinger unge til å være besatt av å trygge fremtiden i form av en risikabel gjeldsinvestering i boligmarkedet. Denne praksisen skaper bare to ting: drittleiligheter så vel som en drittkjedelig ungdomstid.