Da Bergen feiret sitt 950-årsjubileum, var gaven fra HVL: «Byplaner i Bergen» over ni episoder. Podkasten er en samtale mellom Anne Sofie Bjelland og Hans-Jacob Roald, begge fra Institutt for byggfag ved HVL. Den handler ikke bare om lokal byplanhistorie, men trekker også frem grunnleggende nasjonale og internasjonale trender som bakgrunn for det som utspiller seg lokalt, ofte 20–30 år etter at tegnene begynner å vise seg der ute. Forholdet mellom Christiania/Oslo og Bergen blir ofret oppmerksomhet. Byene er forbausende ulike i valg av løsninger og holdninger til egen by. Dette griper langt tilbake i tid.
https://byplaner.transistor.fm/subscribe
http://facebook.com/byplaneribergen
Fredag 13. mai var HVL vertskap for en internasjonale byplankonferanse med temaet «Urban strategies, climate change and social equity». Konferansen var i regi av European Council of Spatial Planners (ECTP), og ble gjennomført i samarbeid mellom Vestland fylkeskommune, Bergen kommune, Forum for Kommunal Planlegging og HVL, med Petter Wiberg som primus motor.
I perioden 20.–23. juni arrangerte HVL 13th International Space Syntax Symposium med professor Akkerlies van Nes HVL som primus motor.
https://www.hvl.no/en/research/conference/13sss/
I sin litt over fem års levetid har den nye masteren i areal og eiendom produsert en rekke forskningsbaserte oppgaver. Studentene har vært oppmuntret til å ta for seg aktuelle tema og å være kritiske og modige. Vi håper oppgavene kan bidra til nye erkjennelser i kompliserte landskap og bidra til en annen type debatt enn den som initieres via tiltakshavere og lobbyister. Store penger er i omløp innen bygge bransjen for tiden. Vi tillater oss å løfte noen tema som har vært belyst via masteroppgaver:
Et springende punkt er i hvilken grad aktørene som blir omtalt vil avvise det de oppfatter som kritikk, eller velger å ta det inn over seg. Skal en komme videre, må de viktigste aktørene ønske og ta initiativ til å bli forsket på.
I Plan 1/2020 stilte vi spørsmålet: Hvor har det blitt av arealplanlegginga? Aarsæther, Hanssen og Hofstad kommenterer artikkelen i samme nummer, uten å a lest artikkelen vår særlig grundig. I alle fall tillegger de oss i svaret en rekke oppfatninger vi ikke har. Her kommer et forsøk på oppklaring og noen presiseringer.
Regjeringen oppretter i alt 92 nye studieplasser innenfor planfag.
– Stipendet er for studenter generelt som ønsker å fordype seg i urbane problemstillinger, sier Eilert B. Ellefsen i Habitat Norge.