Lukk
Plan – Tidsskrift for samfunnsplanlegging, regional- og byutvikling

Rabalder om Rykkinn

Debatten om Rykkinn fortsetter i Dagsavisen: Forfatter Bård Torgersen og professor Arvid Strand har svært ulike oppfatninger om planleggingen av drabantbyen i Bærum. Torgersen mener prosjektet gikk særlig hardt ut over ungdom. Professoren avviser kritikken og sier klasseforskjeller finnes i alle samfunn.

Publisert – Sist oppdatert 17.06.2019

Dagsavisen (betalingsmur) har intervjuet både Torgersen og Strand på bakgrunn av deres uttalelser i Plan.

Dette er bakgrunnen: I siste nummer av Plan uttaler forfatter Bård Torgersen seg kritisk til planleggingen av drabantbyen Rykkinn i Bærum. Han mener Rykkinn over tid har blitt et godt sted å leve, men at det overhodet ikke var tilrettelagt for ressurssvake familier i den tiden han selv bodde der.

– Det måtte et offer til, og det var den første generasjonen med ungdommer som bodde der som måtte ofres, sier Torgersen til Plan.

Her kan du lese Plans intervju med Torgersen (betalingsmur).

Torgersen er aktuell med oppvekstromanen Lengter knuser slår, som handler om ungdom fra Rykkinn som havner på kant med storsamfunnet. Det markeres i disse dager at det er 50 år siden Rykkinn ble anlagt.

Foto: TØI.

Professor Arvid Strand er tidligere forskningsleder for Transportøkonomisk institutt og leder for Norsk institutt for by- og regionforskning. I et debattinnlegg på plantidsskrift.no imøtegår han Torgersens uttalelser. Torgersen svarte her.

I dag er de intervjuet i Dagsavisen.

– Reaksjonen til Strand viser at det står noe på spill i forvaltningen av historien om Rykkinn. Mange vil at drabantbyprosjektet skal framstå som en triumf. Men hva med dem som falt utenfor? sier Torgersen til Dagsavisen.

Strand avviser Torgersens kritikk. – Klassesamfunnet skapes gjennom vesentlig mer fundamentale mekanismer enn det byplanleggere rår over, sier Strand til Dagsavisen.

 

 

Artikkelen er merket med:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Besnærende stedsmarkør

Stedsidentitet og transformasjon av industriområder: Kamyren i Moss koker ikke lenger, men det koker rundt den.

Fortellinger om Rykkinn – en drabantby i Bærum

Arvid Strand reagerer på ensidig negativ framstilling av Rykkinn i siste nummer av Plan.

Livets lotteri

Uenighet om Rykkinn: Forfatter Bård Torgersen svarer på kritikken fra Arvid Strand.