Skribent og stipendiat i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo. Forfatter av «På sporet av den tapte fremtid: Intervensjoner i norsk urbanisme og modernisme» (2023).
Skribent og stipendiat i samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo. Forfatter av «På sporet av den tapte fremtid: Intervensjoner i norsk urbanisme og modernisme» (2023).
Hvordan kan vi planlegge uten å drepe det urbane livet? Alf Jørgen Schnell undersøker hvordan John Keats kan lære radikale urbanister viktigheten av å holde roen når det står på som verst i en kaotisk og stygg by.
En ny forskningsfront avdekker at politikere og planleggere i distriktene ikke tar høyde for befolkningsnedgangen, til tross for at man vet den kommer. – Vi ser en sentrum-periferi-konflikt, som kan føre til polarisering mellom by og bygd. Ulvedebatten er kanskje en markør på denne polariseringen, sier Ulla Higdem ved HINN.
13.–14. februar inviterer Forum for kommunal planlegging (FKP) til sin årlige kommuneplankonferanse. Arrangementet er denne gang lagt til Gjøvik, og agendaen er realistisk og bærekraftig planlegging.
I sin debutroman The Masterplan eksponerer Reinier de Graaf på mesterlig vis arkitektens ego, der det hårfint balanserer mellom begjæret etter bekreftelse og idealet om å gjøre godt.
I Trondheim ble et kvalitetsprogram som skal sikre en grønn og sosial transformasjon av byens sjøfront nylig vedtatt. Fire team er plukket ut til det videre arbeidet. – Først og fremst vektlegges økonomisk bærekraft, og der kan det oppstå en utfordring, påpeker Steffen Wellinger ved NTNU. Efia Marie Damba (SV) er optimistisk, men mener det krever politisk vilje for å ivareta de sosiale og miljømessige ambisjonene i programmet.
Hva kjennetegner et godt nabolag, og hvor viktig er egentlig gode bomiljø for våre liv? Det er spørsmålene som skal drøftes av Ragnhild Augustsen og Ingar Brattbakk på Blindern den 13. juni.
Når Open House Worldwide går av stabelen er tema boliger og mennesker. Flere norske filmer er med på programmet. Det hele kan strømmes den 9. april.
I sin nye doktoravhandling vektlegger Anja Kristin Standal den materielle og juridiske siden av urbaniteten. Gode analyser av overgangen fra bygg til gate er mangelvare i den norske konstruksjonen av den kompakte byen, ifølge Standal. Hennes mål er bedre boliger på byens bakkeplan.
En ny bok beskriver Fjordbyens historie fra plan til realisering. Forfatter Sverre Jervell mener fjordbyprosjektet er en suksess, men han trekker frem tre aspekter ved den nye bydelen som særlig kritikkverdige.
Arkitekt og kunstner Joar Nangos utstilling Girjegumpi på Nasjonalmuseet – Arkitektur drøfter på subtilt vis spørsmål om kapitalisme, klimakrise og dekolonisering. Utstillingen inntar grensesprengende perspektiver og er et verdifullt bidrag til hovedstadens arkitekturoffentlighet.