Lukk
Plan – Tidsskrift for samfunnsplanlegging, regional- og byutvikling

Plans podkast-tips: Sjekk ut «Våre steder» om du er interessert i by- og stedsutvikling

Hva slags ideer ligger bak hvordan steder i Norge er utviklet? Det er temaet for en ny norsk podkast.

Publisert

Ragnhild Augustsen og Karoline Birkeli-Gauss står bak podkasten «Våre steder». Foto: Privat

Ragnhild Augustsen er landskapsarkitekt og Karoline Birkeli-Gauss er byplanlegger. Sammen har de laget en podkast om stedsutvikling, om hva slags tanker som har skapt og skaper rammene for hvordan vi bor.

Navnet på podkasten er «Våre steder», og den er tilgjengelig på de fleste plattformer hvor podkaster kan konsumeres – sjekk også faktaboks for lenker til episodene som er lagt ut hittil.

Lambertseter og Blåbærstien

Podkasten har hittil kommet i fire utgaver, og de to skaperne ser for seg at at en ny episode lanseres månedlig hvor fagpersoner, beboere, aktivister og politikere forklarer om små og store byer i Norge.

Hittil er fire episoder ute. Her kan vi høre intervju med boligforsker Jon Guttu, som forteller inngående om alt fra fritidsproblemer i forstedene på 1950-tallet til bygårdene på Grünerløkka på slutten av 1800-tallet.

Boligområdet Blåbærstien på Nesodden er viet sin egen episode, hvor både planleggere fra 1970-tallet og dagens beboere er representert, og lytteren får innblikk i et særegent prosjekt for sosial boligbygging fra tidligere tiders radikalisme og hvordan det står seg i vår tid. Birkeli-Gauss er selv én av dem som bor i området i dag.

Det er også en episode som utforsker den såkalte timinuttersbyen, en form for stedsbygging hvor målet er at alt en trenger i livet skal ligge innenfor kort gangavstand. En annen episode utforsker suburbia på etterkrigstidsmåten på Lambertseter i Oslo.

Ragnhild Augustsen og Karoline Birkeli-Gauss står bak podkasten «Våre steder». Foto: Privat

Knutepunkter og grøntarealer

De to kan fortelle om god respons på podcast-episodene hittil.

– Det har vært mange fine tilbakemeldinger, og vi er fornøyd med lyttertallene foreløpig. Men vi håper selvsagt på at flere lyttere kommer til, forteller Augustsen og Birkeli-Gauss.

– Vi håper å være relevante for alle som jobber med by- og stedsutvikling, så da er det jo en del potensielle lyttere der ute.

– Hvilke temaer kan dere tenke dere å snakke om framover?

– Det blir mange ulike temaer: Stygt og pent engasjerer, også oss. Videre har vi tenkt å ta for oss knutepunktsutvikling, kampen om grøntarealer i forbindelse med fortetting og mye mer.

– Har noen av dere lyst til å bo på bygda?

– Karoline har ingen ønsker om å bo på bygda, Ragnhild er oppvokst på bygda. Men begge bor foreløpig godt på Nesodden. Karoline vil gjerne tilbake til byen en gang i livet.

Artikkelen er merket med:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Besnærende stedsmarkør

Stedsidentitet og transformasjon av industriområder: Kamyren i Moss koker ikke lenger, men det koker rundt den.

Fortellinger om Rykkinn – en drabantby i Bærum

Arvid Strand reagerer på ensidig negativ framstilling av Rykkinn i siste nummer av Plan.

Livets lotteri

Uenighet om Rykkinn: Forfatter Bård Torgersen svarer på kritikken fra Arvid Strand.