Lukk
Plan – Tidsskrift for samfunnsplanlegging, regional- og byutvikling

– Det er en skrivebordsløsning

– Familier må velge mellom fattigdom og å flytte, sier Ole Mikal Yong Pedersen. Han og Tøyen Boligbyggerlag er ikke fornøyd med byrådets planer for Hagegata 30 på Tøyen Torg.

– Unge medforskere: De stiller mye mer relevante spørsmål

Denne uka fikk det norskstyrte samfunnsvitenskapelige prosjektet YouCount hederlig omtale av EU.

Bergens nye bybanelinje: en reiserapport

Den siste bybaneutvidelsen har gitt bydelen Fyllingsdalen skinnegående kobling til bykjernen, og også linje 2 er en korridor for byvekst og fortetting. Ved å vise byen frem fra nye sider, former den nye traséen en generasjon kollektivreisendes bilde av byen sin, skriver Thomas Cook.

–Hvorfor bygge høyt i vannkanten?

– Byplanleggerne har gjort en jævla dårlig jobb, sier Christopher Nielsen. Utstillingen System Ernst/Oslo Streetview på Gamle Munch er en stemningsrapport fra en hovedstad som støter fra seg den mest utsatte delen av befolkningen.

– Ulla Higdem: Kommuner må bli mer realistiske i møte med befolkningsnedgang

En ny forskningsfront avdekker at politikere og planleggere i distriktene ikke tar høyde for befolkningsnedgangen, til tross for at man vet den kommer. – Vi ser en sentrum-periferi-konflikt, som kan føre til polarisering mellom by og bygd. Ulvedebatten er kanskje en markør på denne polariseringen, sier Ulla Higdem ved HINN.

Mange påmeldte til årets kommuneplankonferanse

13.–14. februar inviterer Forum for kommunal planlegging (FKP) til sin årlige kommuneplankonferanse. Arrangementet er denne gang lagt til Gjøvik, og agendaen er realistisk og bærekraftig planlegging.

Habitat Norge: La byelva leve

– Det handler om å gi elver og natur nytt liv og bygninger mer generøsitet, sier Erik Berg i Habitat Norge. Årets Habitat Day drøfter nettopp elvenes rolle i byrommet.

Arkitekt, hvem tjener du?

I sin debutroman The Masterplan eksponerer Reinier de Graaf på mesterlig vis arkitektens ego, der det hårfint balanserer mellom begjæret etter bekreftelse og idealet om å gjøre godt.

Ombruk: Franzefoss inn i Resirqel

– Samarbeidet med Franzefoss er et planlagt steg i retning av landsdekkende satsning, sier Martin Eid, partner i ombruksselskapet Resirqel. Ideen til selskapet ble sådd da han selv erfarte hvor mye materialer som kastes i byggeprosjekter.

Byplanlegging får stigende oppmerksomhet ved Høgskulen på Vestlandet

Høgskulen på Vestlandet feiret nylig fem år. Ett av hovedinnleggene ved markeringen var «Jeg fant – Jeg fant», en fortelling om samspillet mellom byplanlegging, estetikk og det grønne skiftet.

Nyhavna, i går og imorgen

I Trondheim ble et kvalitetsprogram som skal sikre en grønn og sosial transformasjon av byens sjøfront nylig vedtatt. Fire team er plukket ut til det videre arbeidet. – Først og fremst vektlegges økonomisk bærekraft, og der kan det oppstå en utfordring, påpeker Steffen Wellinger ved NTNU. Efia Marie Damba (SV) er optimistisk, men mener det krever politisk vilje for å ivareta de sosiale og miljømessige ambisjonene i programmet.

Fasadeterskelen: – Det er viktig å gjøre gatene om til nabolag

I sin nye doktoravhandling vektlegger Anja Kristin Standal den materielle og juridiske siden av urbaniteten. Gode analyser av overgangen fra bygg til gate er mangelvare i den norske konstruksjonen av den kompakte byen, ifølge Standal. Hennes mål er bedre boliger på byens bakkeplan.