Lukk
Plan – Tidsskrift for samfunnsplanlegging, regional- og byutvikling

Byutvikling og kriminalitet – hvor klar er sammenhengen?

Mange har en idé om at hvordan vi former våre fysiske omgivelser kan påvirke hvor utsatt et område vil bli for kriminalitet. Lukkede fasader og høyhus har den senere tid blitt trukket særlig frem i debatten. Man kan dermed anta småhusområder vil være «tryggere». I denne artikkelen kritiseres en slik arkitekturdeterminisme for å forenkle et innviklet samfunnsproblem.

«Jeg tenker på en negativ evne»

Hvordan kan vi planlegge uten å drepe det urbane livet? Alf Jørgen Schnell undersøker hvordan John Keats kan lære radikale urbanister viktigheten av å holde roen når det står på som verst i en kaotisk og stygg by.

Norsk Planmøte: menneske vs. natur?

– Vi må venne oss til at ting ikke ser så ryddig ut, sier Kari Anne Bråthen, professor i økologi ved UiT Norges arktiske universitet og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Bråthen og flere av årets innledere etterlyste et sterkere økologisk perspektiv i stedsutviklingen.

– Tegningen er arkitektens siste skanse

Utstillingen «Hånd og maskin. Arkitektoniske tegninger» åpner på Nasjonalmuseet for kunst 16. november. Den norsk-bosniske arkitekten Mirza Mujezinovic og hans oslobaserte kontor Malarchitecture er en av 40 utstillerne. Dette er den første arkitekturutstillingen på det ikke-så-nye museet.

Norsk Planmøte i klima- og naturkrisens tid

– På tross av gode forsetter ser vi at nedbyggingen fortsetter, sier Karen Hatleskog Zeiner, leder av Norsk Bolig- og byplanforening (BOBY). Naturforvaltning, økologi og aktivisme i årets konferanse skal belyses gjennom å hente inn et utvalg av innledere med bred faglig ekspertise.

Ny bok i intervjuteknikk spesielt tilpasset byforskere og planleggere

Intervju som metode er en rykende fersk håndbok fra de to garvede byforskerne Bengt Andersen og Joar Skrede. I boka går de lettfattelig, men grundig gjennom det å jobbe med intervjuer og intervjuteknikk.

Bar som kulturminnevern

– Når folk blir genuint misfornøyde, lar de være å komme, sier Christopher Nielsen. Det organiske kunstverket Misfornøyelsesbar legges ned, men hvilket vern har innholdet?

Kunst eller arkitektur i offentlig rom

Utsmykkingsfondet Kunst i offentlig rom (KORO) er i gang med et nytt forsøk på å lage et minnesmerke i regjeringskvartalet over terroren 22. juli 2011. Konkurransebudsjettet er på 65 millioner kroner. Forrige forsøk endte med at vinnerforslaget ble skrinlagt. Den nye utlysningen har fått kritikk for å legge opp til et arkitekturprosjekt, og ikke et kunstverk i offentlig rom. Prøver KORO å rette opp i tidligere fadese ved å unngå den problematiske kunsten? Vi har snakket med en av kritikerne, billedkunstneren Jan Christensen.

Anmeldelse av Blokka: Lavmælt protestfilm

Dokumentaren om utkastelsen av beboerne i Maridalsveien 128 er en samvittighetsfull skildring av et rått boligmarked i Oslo. Litt for samvittighetsfull?

Kathrine Standal: – Fellesskap er hele målet

Denne høsten skal politikerne i Trondheim vedta om kommunen ønsker å legge ned Boligstiftelsen i Trondheim. – Udemokratisk og usosialt, sier daglig leder Kathrine Standal.

Husleieloven: kritisk blikk fra nytt utvalg

Regjeringen vil gi husleieloven en grundig gjennomgang. – Loven berører alle nordmenn, sier forsker Jardar Sørvoll som leder et nyoppnevnt utvalg.

– Blir bare dårligere og dårligere

Oslofjorden er i et langvarig sykeleie hvor det gradvis blir verre, sier marinbiolog Henning Røed. Nå leder han en allianse av miljø- og friluftsorganisasjoner for å få fortgang på bedringen.